Friday, 31 May 2013

Bandung 2013 : Part 7 (Pasar Baru)

lepas makan kt Restoran Ayam Goreng Suharti, kitorang teros balik hotel..sampai hotel lebih kurang pukul 8mlm x silap...lepas mandi2 teros tido...awal jugak la kitorang tido sebab badan penat dari pagi asyek duduk je keje kitorang..dengan jalan jem nye..malam tu memang kumpul tenaga la sbb esok nye nak pegi Pasar Baru...

keesokan paginye, kitorang bangun pukul 6 pagi...kalau kt Malaysia pukul 7 pagi..kat sane Subuh pukul 4.40 pagi...lebih kurang la mcm kite cume perbezaan waktu sejam tu yg buat kite terfikir ''wah awal nye subuh'' huhu lepas mandi siap-siap ssume, kitorang turun untuk breakfast...makan kat hotel tu memang sedap..kire tekak kite still boleh terima la...ade telur bistik, bubur ayam, nasi goreng, ayam goreng dll...lepas breakfast, kitorang tunggu Pak Supir sampai..hari kedue ni supir kitorang dah betukar...bukan lagi supir yg amek kitorang kt airport Jakarta semalam tu..Pak Supir yg 2nd ni memang best n sporting! Nama die Pak Nara (rasenye ejaan camni) n sebaya dgn kak hate...mase mak aku g Bandung tahun 2011 dulu supir diorang pon Pak Nara ni...hee then kitorang terus ke Taman Kopo Indah...kat sane kedai jual kain jugak..style die mcm rumah taman tapi dlm tu ade byk kain..istimewanye kat sini, kain-kain yg diorang jual lagi murah dr kain yg kt Pasar Baru....bayangkan la org dok sibuk cakap kt Pasar Baru kain murah-murah..yg kat Taman Kopo ni lagi murah! contoh nye, kain pasang yg corak sulam manik tu baru RM35.00 duit kite..kt Pasar Baru lebih kurang RM60.00 taw! murah kan..haha tapi kalau beli kt Malaysia mau cecah sampai RM150++...:)

then, kitorang teros pegi Pasar Baru sambil menikmati aiskrim batang 'made in Bandung' yg kitorang beli kt Taman Kopo Indah tu..huhu sepanjang jalan kitorang tengok care orang Bandung bekerja n lakukan aktiviti harian...ade kereta kuda taw kat sane..ok skang cite part kt Pasar Baru pulak tapi sebelum tu nak bagitau yg Pasar Baru ni lebih dikenali sebagai syurga membeli dan belah oleh kaum perempuan terutamanya mak-mak kite..hehe sebab ape? sebab kat Pasar Baru banyak jual kain pasang or kain ela...jenis kain macam-macam ade...tapi trend kt Bandung kain pasang nye jenis corak bunga sulam yg timbul-timbul tu...mase aku pegi tu ade corak manik-manik..cantik-cantik memang rambang mata..aku yg x bape minat sangat tengok kain pasang ni pon boleh rambang mata ini kan pule orang yg minat! mak aku n kak hate la khususnye..kalau letak diorang 1 hari kat Pasar Baru tu pon x pe diorang cakap...amboi!

bile time lunch, kitorang makan kat food court...kitorang makan ayam penyet...boleh tahan la rase nye..sedap lagi WONG SOLO..:p kat sini ade tips bile nak makan order kt food court tu...klu kite ade porter yg bawak kite g makan kt 1 tempat tu...kite ikut je n order dkt sorang pelayan je..sebab kadang2 ade 'pelayan restoran yg x diundang' datang mintak order kat kite..padahal kite dah order kt orang lain..so be careful la sbb diorang ni menipu..menipu dari segi harge...maksudnye diorang akan letak harge mahal sikit dari harge sebenar restoran tu..lebih tu diorang amek..pandai kan diorang cari duit?

lepas makan, caca dah rimas nak balik tido...kak seri, abg ipau n caca balik hotel...tinggal aku, mak n kak hate...n of kos la Rifan porter kitorang tu..hee kitorang round cari kain pasang, telekung sume smpi petang...haha ohh ye Pasar Baru tu tutup pukul 9 malam..awal kan..tp klu kat Malaysia pukul 10malam..so ok la sbb mall kat Malaysia pon tutup lebih kurang pukul 10malam..huhu hah lagi satu yg best nye pakai porter ni, kite kan dah beli barang banyak2...x perlu la ye nak susahkan diri penat-penatkan tangan angkat barang ke hulu ke hilir..sebab lepas kite beli barang tu kite tinggalkan je barang-barang tu kat kedai tu sebab
Rifan akan tolong kumpulkan n hantar ke van kitorang..senang kan? hee aku tanye Rifan "Rifan ingat x kedai mane yg kitorang tinggalkan barang tu?" yela sebab banyak kot kedai yg kitorang singgah...bukan 1 level je..level lain pon ade..klu aku, memang x engat la kan tapi Rifan Jawab "Pasti buk..Ibu tenang aja (sambil senyum)" haha yela maybe die dh biase kan..sebelum ni Rifan cerite die keje jual air je..tolak2 tong air jalan kt setiap customer tanye nak beli air ke x..sejak Pak Nara amek die keje same die jadi senang sikit la..org kate naik pangkat la..sebab tu die power selok belok Pasar Baru tu...rumah Rifan 10minit je dr Pasar Baru n die g keje pon jalan kaki..ohh ye cewek Rifan org Malaysia taw...org Kelantan x silap..:p

So, nasihat aku kalau nk g Pasar Baru tu kene la cari sorang porter untuk bawak korang jalan kt Pasar Baru tu...macam Rifan, die bawak kitorang kt kedai2 yg harge nye memang murah! x yah la kitorang singgah satu2 kedai bandingkan harge...sebab kedai kt situ terlalu banyak...dengan orang ramai lagi...hah lupe nak cite kain lace kat sane memang murah gile! ko bayangkan kat Jakel sini semeter mahu RM600++ kan? kat sane baru RM16ringgit duit kite..murah x..???? kain sampin pon same murah...corak lagi baik dr kat Malaysia...cantik2...orang yg nak kawin tu memang patot cari kain lace kat sane..huhu

lepas tu, kitorang balik hotel letak barang-barang then teros makan malam kat Sangkuriang...itu next entry la ye..hehe
















inilah hotel Bumi Sawunggaling..hehe











ni time kat Taman Kopo Indah..mak n kak hate tengah bersila..


aiskrim made in Bandung..

kereta kuda..huhu




ini telekung caca..



teh botol!!! sedih x dpt bwk balik...





tu la Rifan...yg kepale die pacak sikit tu..haha





setakat ini je gambau yg ade...hehe

*baru ade kesempatan update entry trip to Bandung...haha*




2 comments:

  1. Replies
    1. maaf sbb sy xde direct no rifan..sbb rifan hanye pekerja agensi die shj..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...